فهرست مطالب

مطالعات تاریخ فرهنگی - پیاپی 36 (تابستان 1397)

فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی
پیاپی 36 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه امیری نژاد، مجید محمدی*، تورج زینی وند صفحات 1-24

    از آنجا که بنی امیه در میان مردم وجهه دینی نداشتند و حکومت آنها از مشروعیت دینی و سیاسی لازم برخوردار نبود، در به دست آوردن این مشروعیت در میان مردم، تلاش بسیاری کردند. شاعران و جاعلان حدیث و اخبار را در شام گرد آوردند و با دادن عطایای فراوان، از آنها سوءاستفاده تبلیغاتی کردند. از جمله این شاعران اخطل، شاعر نصرانی بود که در ستایش حاکمان اموی نهایت اغراق را به کار گرفت و آنها را بهترین قریش و سزاوارترین مردم در خلافت معرفی کرد. این شاعر نصرانی به رغم اختلافاتی که از لحاظ اعتقادی با خلیفه مسلمان داشت، تصویری اسلامی از او با زبان شعر که مورد اقبال مردم بود، ترسیم کرد. این پژوهش به این پرسش های اساسی پاسخ می دهد: امویان چگونه از ادبیات و شعر سیاسی در مشروعیت بخشی به حاکمیت بهره بردند؟ شعر اخطل چگونه در مسیر تامین خواست دولت بنی امیه قرار گرفت و از چه مفاهیم و ابزارهایی استفاده کرد؟ یافته های این پژوهش تحلیلی-انتقادی نشان می دهد که اخطل با بهره گیری از مضامین گوناگون شعری تلاش کرد حکومت امویان را امری مشروع، الهی و موهبتی آسمانی معرفی کند. این شاعر از تعبیرها و مضمون هایی استفاده می کرد که توجیه کننده اهداف سیاسی امویان است. ترویج تفکر موروثی بودن خلافت، قدسیت بخشی، استفاده از القاب و عناوین مذهبی و تبلیغ اصالت و نجابت اشرافی بنی امیه از جمله رویکردهای شاعر در مشروعیت نمایی حکومت امویان است.

    کلیدواژگان: اخطل، شعر سیاسی، اندیشه مشروعیت سیاسی و دینی، بنی امیه
  • هوشنگ خسروبیگی*، قهرمان جلیلیان صفحات 25-51

    دوره ی آل بویه در بازتعریف سنت های حکمروایی در تاریخ ایران دوره ی اسلامی، نقشی مهم دارد؛ این امر را پژوهشگران از وجوه مختلف بررسی کرده اند. پژوهش حاضر معطوف به بررسی در حوزه ی فرهنگی و متکی بر شناسایی ارتباط اندیشه های حکمروایی این خاندان با دیگر رفتار های فرهنگی آنان است. قلمرو فرهنگی مورد مطالعه نیز نام گذاری فرزندانشان است. این بررسی با رویکرد توصیفی تحلیلی و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و کمی انجام شده است. دستاورد تحقیق نشان داد که نام گذاری فرزندان این خاندان، تابعی از اندیشه های فرهنگی - سیاسی و حکمروایی آنان است. این اندیشه متکی بر تعمیق پیوند فرهنگی میان سنت های ایرانی و فرهنگ اسلامی و نیز با تکیه بر علایق شیعی بود که در نام گذاری آنان نیز قابل مشاهده است. رفتار آل بویه در نام گذاری فرزندانشان بر چهار رکن «فرهنگ ایرانی»، «فرهنگ اسلامی»، «علایق شیعی» و نیز «توجه به پاسداشت پیشینه ی خاندانی» استوار بود.

    کلیدواژگان: - ابن اسفندیار، بهاءالدین محمد بن حسن، (1320)، تاریخ طبرستان، ج 1 و 2، تصحیح عباس اقبال، به اهتمام محمد رضایی، تهران: کلاله ی خاور، - ابن اثیر، عزال
  • مهدی رفعتی پناه مهرآبادی* صفحات 53-76

    یکی از مهم ترین عوامل موفقیت دولت در اجرای سیاست های محیط زیستی، مشارکت عمومی فعال و موثر مردم است. به همین جهت در این پژوهش، با تحلیل سیاست های محیط زیستی دولت ایران به خصوص تحلیل قوانین موضوعه محیط زیستی و نگاهی به رویکرد برنامه های عمرانی پنج گانه پیش از انقلاب 1357، به سهم دولت و تاثیر سیاست هایش بر کاهش مشارکت عمومی و فقر فرهنگ مشارکت در امر حفاظت محیط زیست پرداخته می شود. براساس فرضیه این پژوهش، دولت پهلوی به دلیل تلاش برای استفاده از توان قضایی، تقنینی و نظام اداری در حال گسترش خود، درصدد انجام تمام امور مربوط به حفاظت محیط زیست بود و همین امر مانع حضور مردم در حفاظت محیط زیست می شد. بنابراین در پاسخ به این سوال که دولت پهلوی چه نقشی در عدم مشارکت عمومی فعال در حفاظت محیط زیست داشته است، نشان خواهیم داد که در ایران به دلیل سیطره دولت استبدادی و تمامیت خواه، غلبه مدل نهادی سیاست گذاری و رویکرد دستوری برنامه ریزی توسعه با استفاده از قانون گذاری های متکی بر راهکارهای انتظامی- انضباطی، عرصه برای حضور فعال مردم در حفاظت از محیط زیست هر روز تنگ تر می شد و همین عوامل از تبدیل مسائل محیط زیستی به مسئله ای اجتماعی آن گونه که در غرب رخ نمود، جلوگیری کردند.

    کلیدواژگان: سیاست های محیط زیستی، دولت پهلوی، برنامه ریزی توسعه، قانون گذاری محیط زیستی، فرهنگ مشارکت عمومی
  • حسین سلیمی* صفحات 77-104

    حکومت رضاشاه به مثابه یک دولت مطلقه مدرن، گفتمان ملت گرایی اقتدارگرای رمانتیک را که ریشه در اندیشه متفکران آلمانی چون فیخته و هردر داشت، به عنوان پارادایم خویش برای بنانهادن هویت ملی ایرانی برگزید. این گفتمان بر «سجایای ملی» پای می فشرد و با تکیه بر «رمانتیسیسم» ملت را پدیده ای ازلی می انگاشت و تاریخ ملی، ذات هویت ملی محسوب می شد. به همین جهت، حاکمیت پهلوی اول در جهت ایجاد زیرساخت های فکری جامعه در جهت فرارویاندن هویت ملی مورد نظر خویش، بر آموزش تاریخ ملی بیش از گذشته متمرکز شد تا بدین شکل بر هویت یکپارچه تمام ایرانیان بیش از پیش تاکید شود. در این میان آموزش تاریخ ملی به کودکان، امکان دستیابی هرچه بهتر و سریع تر به این هدف را فراهم می کرد. در این مقاله پرسش اصلی این است که حاکمیت رضاشاه چگونه از طریق آموزش تاریخ به کودکان، مفهوم هویت ملی ایرانی را نهادینه کرد. در پاسخ به این پرسش، فرضیه اصلی این پژوهش این است که دولت مطلقه مدرن کوشید با تکیه بر ملت گرایی اقتدارگرای رمانتیک و کاربست آن در خوانش تاریخ ملی در کتاب های درسی دوره دبستان، مفهوم هویت ملی ایرانی را در میان نسل جدید ملت ایران نهادینه کند.

    کلیدواژگان: هویت ملی، آموزش تاریخ، دبستان، ملت گرایی اقتدارگرای رمانتیک
  • صدیقه شاکری حسین آباد*، شهلا بختیاری، علی محمد ولوی، فاطمه جمیلی کهنه شهری صفحات 105-138

    نشاط اجتماعی- اقتصادی در عصر نبوی موجب پیشرفت جامعه شد و پتانسیل حل مسائل اجتماعی- اقتصادی را ایجاد کرد. هدف اصلی مقاله حاضر، شناسایی عوامل تقویت کننده نشاط اجتماعی- اقتصادی (فرضیه یابی) در دوره نبوی است. پارادایم یا مدل این پژوهش، برگرفته از رویکرد روشی استراوس و کوربین تحت عنوان نظریه بازکاوی است. بدین ترتیب، این مقاله بر مبنای تعریف پدیده نشاط اجتماعی، به بررسی عوامل بلاواسطه (شرایط علی)، عوامل باواسطه (شرایط زمینه ای و میانجی) و راهبردها و پیامدهای آن در عصر نبوی می پردازد. هم چنین، با استفاده از قرآن، روایات و منابع معتبر تاریخی، از طریق نمونه گیری نظری و تعیین حجم براساس اشباع نظری، تحلیل مقایسه ای شده است. فرضیه اصلی این است که نگرش و انگیزش مردمی مبتنی بر تکافل اقتصادی تجربه شده تحت مدیریت عقلانی- ارزشی پیامبر (ص) در حوزه های اقتصادی، از طریق پراکنش نهادهای مردمی (مساجد و یاریگری اقتصادی) بر کنش اجتماعی مبتنی بر نشاط اجتماعی- اقتصادی تاثیر داشته است.

    کلیدواژگان: نشاط اجتماعی- اقتصادی، سیره ی نبوی، یاریگری اقتصادی، عقلانیت ارزشی، تکافل اقتصادی، پراکنش
  • سمیه سادات شفیعی* صفحات 139-163

    چگونگی تجربه ی واقعیت های اجتماعی توسط متفکران و نویسندگان به دلیل تاثیرات الهام بخش در آثار و درنتیجه بر اذهان و کنش مخاطبان از حیطه های قابل تامل مطالعات فرهنگی است. این دست بررسی ها درخصوص زنان در ایران کمتر موضوعیت داشته و نتوانسته به عنوان موضوعی میان رشته ای، رهاوردهای پژوهشی خود را در قالب دانش علمی به بوته نقد و نظر بگذارد و ضمن ایجاد انباشتگی دانش بومی درباره زنان، زمینه های مطالعاتی جدیدی بگشاید. این مقاله با دستمایه قراردادن مولفه های مدرنیته از منظر جامعه شناسی، به مطالعه تجربه سیمین دانشور در مقام نویسنده ای اندیشمند و استاد دانشگاه، از زندگی در جهان غرب می پردازد. بدین منظور پس از برشمردن ویژگی های جامعه شناختی مدرنیته از مباحث نظری به ویژه گیدنز، نامه های انتشاریافته دانشور به همسرش، آل احمد، از سفر به آمریکا به شیوه تحلیل محتوای کیفی بررسی می شود. یافته ها نشان می دهد نامه ها هم گویای مولفه های مادی مدرنیته اعم از ابزارها و اماکن فرهنگی، اجتماعی، ارتباطی و به طور خاص شهرنشینی و هم حاوی مولفه های غیرمادی و به ویژه فرهنگی شامل ارزش های انسان گرایی، فردگرایی، برابرگرایی، علم گرایی و پیشرفت باوری است. یافته های پژوهش در امتزاج این دو مقوله بندی اصلی است که دانشور با نگاهی نقادانه، جامعه ی مدرن را کاوش و ارزیابی می کند و به معرفی ابعادی چون سرمایه داری، جامعه ی مصرفی، صنعت گرایی و عشق می پردازد. همچنین باید گفت رویکرد زنانه ی او در کشاندن حاشیه به متن و توجه به جزئیات در افشای ماهیت امپریالیستی غرب و ارائه روایتی پسااستعمارگرایانه بارز است.

    کلیدواژگان: مدرنیته، سرمایه داری، صنعت گرایی، عشق، امپریالیسم، جامعه مصرفی
|
  • Fatemeh Amirinejad, Majid Mohammadi*, Toraj Zinivand Pages 1-24

    Since the Umayyads did not have a religious standing among the people and their government did not have the necessary religious and political legitimacy, they made great efforts to obtain this legitimacy among the people. They gathered poets and Hadith and Akhbar forgers in Shām and took propaganda advantages of them through giving many gifts. One of these poets was al-Akhtal, a Christian poet who used extreme exaggeration to praise the Umayyad rulers and declared them the best of Quraysh and the most deserving people for in Caliphate. Despite his differences of opinion with the Muslim Caliph, this Christian poet depicted an Islamic image of him with the language of poetry that was favored by the people. This research answers these fundamental questions: How did the Umayyads use political literature and poetry to legitimize their rule? How did al-Akhtal’s poetry get in the way of the Umayyad government's request and what concepts and tools did it use? The findings of this analytical-critical study show that al-Akhtal, using various poetic themes, attempted to introduce the Umayyad rule as a legitimate, divine and heavenly blessing. The poet used interpretations and themes that justified the Umayyad's political aims. Promoting the idea of ​​heredity of the Caliphate, sanctification, the use of religious titles and promotion of aristocratic nobility are among the poet's approaches to legitimizing Umayyad rule.

    Keywords: al-Akhtal, Political Poetry, Idea of Political, Religious Legitimacy, Ummayad
  • Hooshang Khosrobeagi*, Ghraman Jalilian Pages 25-51

    The Buyid period plays an important role in redefining the traditions of governance in Iranian history during the Islamic period; this has been studied by scholars from various perspectives. The present study focuses on the cultural field and relies on identifying the relationship between the thoughts of governance of this family and their other cultural practices. The cultural domain of this study is also naming their children. The approach of this study is descriptive-analytical using qualitative and quantitative content analysis. The results of the research show that naming the children of this family is a dependent of their cultural-political and governance thoughts. This idea relied on deepening the cultural link between Iranian traditions and Islamic culture as well as relying on Shiite interests that are also visible in their naming. Buyid's behavior in naming their children was based on four elements of "Iranian culture," "Islamic culture," "Shiite interests," as well as "paying attention to the preservation of family background."

  • Mahdi Rafatipanah Mehrabadi* Pages 53-76

    One of the most important factors in the success of the government in implementing environmental policies is the active and effective public participation. Therefore, in this study, by analyzing the Iranian government's environmental policies, especially environmental legislation, and with a glance at the quintet pre-revolutionary development plans of 1978, the government's contribution and the influence of its policies on reducing public participation and the lack of a participatory culture in environmental protection are addressed. According to this research hypothesis, due to efforts for using its expanding judicial, legislative and administrative system, Pahlavi government sought to carry out all activities related to environmental protection, thus preventing the public from being involved in environmental protection. Therefore, in response to the question of what role the Pahlavi government has played in the lack of active public participation in environmental protection, we will show that in Iran, due to the domination of authoritarian and totalitarian government, the dominance of the institutionalized model of policy making and the imperative approach to development planning using legislation relying on disciplinary strategies, the arena for the active participation of the public in environmental protection was narrowing day by day, and these factors prevented environmental issues from becoming a social issue as it happened in the West.

    Keywords: Environmental Policies, Pahlavi Government, Development Planning, Environmental Legislation, Public Participation Culture
  • Hossein Salimi* Pages 77-104

    As a modern autocracy, Reza Shah's government adopted a romantic authoritarian nationalist discourse that was rooted in the ideas of German thinkers such as Fichte and Herder as its paradigm for establishing Iranian national identity. This discourse insisted on the "national characteristics" and imagined the nation based on "romanticism" as an eternal phenomenon and national history was considered to be the essence of national identity. Therefore, in order to create intellectual infrastructure of society for transcending its own national identity, Pahlavi the First focused on the teaching of national history more than ever before, thus emphasizing on the unified identity of all Iranians. Meanwhile, teaching national history to children made it possible to achieve this goal as quickly and efficiently as possible. The main question in this article is how Reza Shah's rule institutionalized the concept of Iranian national identity through teaching history to children. In response to this question, the main hypothesis of this study is that the modern autocracy sought to institutionalize the concept of Iranian national identity among the new generation of the Iranian nation, based on romantic authoritarian nationalism and its application for reading national history in elementary textbooks.

    Keywords: : National Identity, History Education, Primary School, Romantic Authoritarian Nationalism
  • Sedigheh Shakeri Hosseinabad*, Shahla Bakhtiari, Alimohamad Valavi, Fatemeh Jamily Kohnehshahri Pages 105-138

    The socio-economic vitality of the prophetic era promoted the society and created the potential to solve socio-economic problems. The main purpose of this article is to identify the factors that regenerate socio-economic vitality in the prophetic period. The paradigm or model of this research is derived from the method of Strauss and Corbin's Grounded Theory. Therefore, based on definition of social vitality phenomenon, this article discusses mediating factors (causal conditions), immediate factors (contextual and intermediate conditions) and its strategies and consequences during Prophetic era. Also, a comparative analysis has been performed through Qur’an, authentic historical narratives and sources by theoretical sampling and quantification based on theoretical saturation. The main hypothesis is that popular attitudes and motivations based on economic mutual assistance experienced under the rational-value management of the Prophet (PBUH) in economic domains had influenced social action based on socio-economic vitality through the distribution of popular institutions (mosques and economic assistance).

    Keywords: Socio-economic Vitality, Prophetic Behavior, Economic Assistance, Value Rationality, Economic Mutual Assistance, Distribution
  • Somayeh Sadat Shafiei* Pages 139-163

    How thinkers and writers experience social realities due to the inspiring effects on the works and therefore on the audience's minds and actions is one of the notable areas of cultural studies. Such studies about women in Iran have been less relevant and, as an interdisciplinary subject, have not been able to critically reviewed and commented on their research findings in the form of scientific knowledge and open new fields of study while creating indigenous knowledge accumulation about women. Drawing on the components of modernity from a sociological perspective, this paper studies the experience of Simin Daneshvar as a thoughtful writer and university professor living in the Western world. For this purpose, after specifying the sociological features of modernity from theoretical issues, especially Giddens, Daneshvar's published letters to his husband, Al-e Ahmad, are analyzed in a qualitative content analysis method. The findings show that letters represent both the material components of modernity, including cultural, social, communicative, and specifically urbanization tools and places, and contain non-material components, especially cultural elements including humanistic values, individualism, equality, scientism, and progressivism. Finding of this research merges with two main categories which Daneshvar critically explores and evaluates modern society and introduces dimensions such as capitalism, consumer society, industrialism and love. It is also worth noting that her feminine approach to marginalizing the text and paying attention to details reveals the imperialist nature of the West and presents a post-colonialist narrative.

    Keywords: Modernity, Capitalism, Industrialism, Love, Imperialism, Consumer Society